Z mieszanką do focaccii Molini Pizzuti przygotowanie włoskiego chleba w domu jest jeszcze prostsze! Aby chleb był puszysty i wysoki, mieszanka została stworzona z najwyższej jakości włoskiej mąki typu 0, ponownie mielonej semoliny z pszenicy twardej, naturalnych suszonych drożdży oraz suszonego zakwasu pszennego. Wystarczy dodać wodę, sól i oliwę.
Jak przygotować?
„Focaccia“ z Apulii
1 opakowanie (500 g) mieszanki Molini Pizzuti do focaccii
290 ml wody
Oliwa
Sól
Wymieszaj mąkę z wodą, dodaj oliwę, sól i wyrabiaj ciasto przez co najmniej 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.
W tym czasie przygotuj dodatki – mogą to być pomidorki koktajlowe, oliwki, gałązki rozmarynu.
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części, uformuj kulki i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 90 minut. Uformuj focaccię w naczyniu do pieczenia, posmaruj oliwą i ułóż dodatki. Piecz w 200 °C przez 10 minut.