- 600 g combra z sarny lub jelenia;
- 1 garść świeżego rozmarynu;
- 1 garść świeżego tymianku;
- 1 łyżeczka przyprawy Poppamies „SPG”
Składniki
Przepis
- Natrzyj cały comber z sarny przyprawą Poppamies „SPG”. Drobno posiekaj świeży tymianek i rozmaryn, a następnie wmasuj zioła w mięso.
- Rozpal grill Kamado Bono i ustaw go na gotowanie. Podnieś ruszty grilla do najwyższej pozycji i umieść tylko jeden kamień deflektora, aby utworzyć zarówno bezpośrednie, jak i pośrednie strefy ciepła. Rozgrzej grill do 130°C i wyreguluj otwory wentylacyjne, aby ustabilizować temperaturę.
- Umieść przyprawione mięso na ruszcie grilla nad obszarem z kamieniem deflektora. Piecz, aż temperatura wewnętrzna mięsa osiągnie 45°C, co powinno zająć około 30 minut w zależności od grubości mięsa.
- Zdejmij comber z grilla i zawiń w folię. Odstaw na chwilę.
- Otwórz pokrywę grilla, aby umożliwić dopływ tlenu do węgli, intensyfikując ciepło przez kilka minut (3-5 minut). Obsmaż polędwicę z każdej strony przez 90 sekund, aż utworzy się ładna skórka.
- Pokrój mięso na plastry i podawaj z pieczonymi ziemniakami, smażonymi grzybami, sałatką i sosem chimichurri, aby uzyskać aromatyczny posiłek.