0.00
0
+48 698 480 428
Kategoria
Jagnięcina

Kotlety z polędwicy jagnięcej z kością

1 - 2 h

4

2/3

Drukuj

Składniki

  • 1-1, 5 kg kotletów z polędwicy jagnięcej (French rack);
  • 1 łyżka soli z bazylią i czosnkiem;
  • Oliwa z oliwek;
  • Sos Poppamies „Smoky Apple”;
  • Garść kolendry

Przepis

  1. Rozpal grill Kamado Bono i ustaw go na gotowanie bezpośrednie i pośrednie, umieszczając tylko jeden kamień deflektora. Poczekaj, aż temperatura osiągnie 120°C (248°F) i wyreguluj oba otwory wentylacyjne, aby utrzymać równomierną temperaturę.
  2. Skrop kotlety jagnięce oliwą z oliwek i obficie natrzyj solą. Połóż przyprawioną jagnięcinę na ruszcie grilla nad obszarem z deflektorem (ciepło pośrednie) i piecz w temperaturze 120°C przez około 40 minut lub do momentu, gdy temperatura wewnętrzna osiągnie 50°C. Dla dokładności pomiaru użyj termometru z natychmiastowym odczytem.
  3. Po upieczeniu zdejmij jagnięcinę z grilla, otwórz pokrywę grilla i otwory wentylacyjne, aby umożliwić dostęp tlenu do węgla i pozwól mu się rozgrzać przez kilka minut. Obsmaż kotlety jagnięce bezpośrednio na ogniu (bez deflektora) przez kilka minut z każdej strony, aż ładnie się zrumienią.
  4. Przełóż jagnięcinę z powrotem do strefy pieczenia pośredniego i posmaruj sosem Poppamies „Smoky Apple”. Zdejmij z ognia, zawiń w folię i odstaw na około 15 minut.
  5. Pokrój na pojedyncze kotlety, udekoruj świeżą kolendrą i podawaj z ryżem lub grillowanymi warzywami.

Przepisy Kamado

Więcej
0
    0
    Koszyk
    Twój koszyk jest pusty.Sklep