- 1 kg łopatki wieprzowej;
- 1 szklanka soku jabłkowego;
- Przyprawa „Poppamies SPG”;
- 4 wiórki wędzarnicze z dębowych beczek na wino;
- Sos „Hot Bourbon”;
- 4 bułki burgerowe;
- Czerwona kapusta;
- Sałata;
- Majonez BBQ;
- Sól;
- Pieprz;
- Cytryna


Składniki
Przepis
- Przygotuj grill Kamado BONO do gotowania pośredniego: Rozpal węgiel drzewny, ustaw dwustrefowy system gotowania z deflektorami, umieść ruszty ze stali nierdzewnej i poczekaj, aż temperatura wzrośnie do 125°C. Dodaj do węgla wiórki wędzarnicze. Wyreguluj górne i dolne otwory wentylacyjne, aby utrzymać równomierną temperaturę.
- Natrzyj obficie łopatkę wieprzową przyprawami. Umieść ją na grillu i wędź przez około 4 godziny, skrapiając sokiem jabłkowym co 30 minut.
- Następnie zawiń w folię i kontynuuj pieczenie przez około 2 godziny, aż temperatura wewnętrzna osiągnie 94°C
- Wyjmij upieczone mięso i odstaw na 10 minut. Poszatkuj kapustę i dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Poszarp wieprzowinę, dodając sok zebrany w folii, wlej pozostały sok jabłkowy i dopraw sosem BBQ. Podgrzej bułki na grillu, posmaruj sosem, dodaj liść sałaty, szarpaną wieprzowinę i surówkę Colesław.