453.97
4
+48 698 480 428
Kategoria
Dziczyzna

Szynka z dzika pieczona na wolnym ogniu

10+

4+

3/3

Drukuj

Składniki

  • 5-6 kg szynki z dzika;
  • 1 główka czosnku;
  • Sól i pieprz do smaku;
  • 6 łyżek musztardy;
  • 2 łyżeczki masła;
  • 0,5 l piwa

Przepis

  1. Szynkę z dzika natrzyj obficie solą i pieprzem. Zrób w mięsie małe nacięcia i włóż w nie ząbki czosnku. Marynuj w lodówce przez 3 dni.
  2. Po zamarynowaniu posmaruj mięso musztardą i pozostaw w temperaturze pokojowej na 2 godziny.
  3. Przygotuj grill Kamado Bono do gotowania pośredniego (z deflektorem) i poczekaj, aż temperatura wzrośnie do 120°C (248°F). Wyreguluj górne i dolne otwory wentylacyjne, aby utrzymać równomierną temperaturę.
  4. Umieść szynkę na ruszcie grilla i piecz przez 4 godziny. Zawiń i kontynuuj pieczenie: Po 4 godzinach zawiń mięso szczelnie w folię, dodając wcześniej piwo i masło. Zwiększ temperaturę grilla do 140°C i kontynuuj pieczenie przez kolejne 4 godziny.

Przepisy Kamado

Więcej
4
    4
    Koszyk
    Szczypce do grilla
    Kaina: 42.99
    42.99
    Drewniana łopata do pizzy
    Kaina: 89.99
    89.99
    21.99
    299.00