- 8 średnich ziemniaków;
- 250 g startego sera cheddar;
- 100 g serka śmietankowego;
- 200 g boczku w plastrach;
- Kwaśna śmietana;
- Cebula dymka;
- Szczypta koperku


Składniki
Przepis
- Rozpal grill Kamado Bono i przygotuj go do gotowania pośredniego (z deflektorem), czekając, aż temperatura wzrośnie do 200°C. Wyreguluj górne i dolne otwory wentylacyjne, aby utrzymać równomierną temperaturę.
- Dokładnie umyj nieobrane ziemniaki i ugotuj je. Gdy ziemniaki nieco ostygną, odetnij końcówki, aby można je było postawić pionowo, po czym ostrożnie wyjmij wnętrze łyżką, pozostawiając grube ścianki i dno. Napełnij ziemniaki mieszanką sera cheddar i serka śmietankowego. Zawiń ziemniaki w boczek i umieść je na grillu, smażąc przez około 35-45 minut.
- Dodaj sporą szczyptę startego sera na wierzch ziemniaków i smaż przez kolejne 10 minut, aż ser się rozpuści. Przekrój ziemniaki wzdłuż na pół, a następnie dodaj śmietanę, koperek i dużo posiekanej cebuli dymki.