0.00
0
+48 698 480 428
Kategoria
Drób

Wędzone kurczaki

2 - 3 h

4+

1/3

Drukuj

Składniki

  • 4 kurczaki, każdy o wadze 800-900 g;
  • 5 litrów wody;
  • 250 g soli;
  • 150g cukru;
  • 5 ząbków czosnku;
  • Czarne i pachnące ziarna pieprzu;
  • Liście laurowe;
  • Nasiona kminku;
  • 2-3 wiórki wędzarnicze

Przepis

  1. Zagotuj wodę. Rozpuść sól i cukier w wodzie. Dodaj przyprawy. Gdy woda przestygnie, posiekaj grubo czosnek i dodaj go do marynaty.
  2. Zalej kurczaki marynatą i odstaw do lodówki na około 12 godzin. Odsącz i pokryj czosnkiem z marynaty.
  3. Zastosuj Kamado Bono jako wędzarnię: przygotuj grill do gotowania pośredniego, rozpal węgiel drzewny, dodaj wiórki wędzarnicze, nałóż deflektor i ruszty ze stali nierdzewnej i poczekaj, aż temperatura wzrośnie do 135°C.
  4. Wyreguluj górne i dolne otwory wentylacyjne, aby utrzymać równomierną temperaturę. Wędź przy zamkniętej pokrywie, utrzymując temperaturę 135°C, aż temperatura wewnętrzna kurczaków osiągnie 74°C.
  5. Po uwędzeniu zaleca się zawinięcie kurczaków w folię, umieszczenie ich w szczelnym pojemniku i pozostawienie na jakiś czas. Zmiękczy to ich skórę, ułatwiając jej pogryzienie.

Przepisy Kamado

Więcej
0
    0
    Koszyk
    Twój koszyk jest pusty.Sklep