- 4 kurczaki, każdy o wadze 800-900 g;
- 5 litrów wody;
- 250 g soli;
- 150g cukru;
- 5 ząbków czosnku;
- Czarne i pachnące ziarna pieprzu;
- Liście laurowe;
- Nasiona kminku;
- 2-3 wiórki wędzarnicze


Składniki
Przepis
- Zagotuj wodę. Rozpuść sól i cukier w wodzie. Dodaj przyprawy. Gdy woda przestygnie, posiekaj grubo czosnek i dodaj go do marynaty.
- Zalej kurczaki marynatą i odstaw do lodówki na około 12 godzin. Odsącz i pokryj czosnkiem z marynaty.
- Zastosuj Kamado Bono jako wędzarnię: przygotuj grill do gotowania pośredniego, rozpal węgiel drzewny, dodaj wiórki wędzarnicze, nałóż deflektor i ruszty ze stali nierdzewnej i poczekaj, aż temperatura wzrośnie do 135°C.
- Wyreguluj górne i dolne otwory wentylacyjne, aby utrzymać równomierną temperaturę. Wędź przy zamkniętej pokrywie, utrzymując temperaturę 135°C, aż temperatura wewnętrzna kurczaków osiągnie 74°C.
- Po uwędzeniu zaleca się zawinięcie kurczaków w folię, umieszczenie ich w szczelnym pojemniku i pozostawienie na jakiś czas. Zmiękczy to ich skórę, ułatwiając jej pogryzienie.