Przed montażem i pierwszym użyciem grilla, zapoznaj się z zaleceniami producenta.
Poniższe informacje pomogą Ci bezpiecznie korzystać z grilla KAMADO BONO.
Uważnie przeczytaj i zastosuj porady dotyczące bezpieczeństwa!
NIE DOTYKAJ, NIE RUSZAJ i NIE PODNOŚ grilla, gdy znajduje się w nim rozżarzony węgiel, a grill jeszcze nie ostygł.
Pamiętaj o ryzyku skaleczenia się o metalowe części grilla, zachowaj ostrożność przy dotykaniu elementów mocujących, metalowych powierzchni oraz otworów wentylacyjnych z nierdzewnej stali, itp.
Rozpalając węgiel, używając zapałek lub palnika, grillując na rozżarzonym węglu lub dotykając rozgrzanych powierzchni pamiętaj o zagrożeniach związanych z używaniem ognia.
Pamiętaj, że w trakcie pieczenia, ruszt oraz węgiel w palenisku są gorące.
Grill jest ciężki, dlatego przy przewożeniu, przenoszeniu lub podnoszeniu zachowaj ostrożność. Grill należy ostrożnie przenosić, podnosić, załadowywać i wyładowywać, aby nie skaleczyć się o metalowe części konstrukcji.
NIGDY nie ustawiaj grilla na drewnianych lub innych łatwopalnych powierzchniach. Podczas użytkowania dolna część ceramicznej podstawy grilla jest rozgrzana, dlatego znajdujące się obok grilla obiekty mogą się zapalić. Używaj grilla w bezpiecznej odległości od łatwopalnych materiałów.
Nigdy nie opieraj się o grilla lub poszczególne jego części (np. uchwyt). Nie pozwalaj bawić się dzieciom w pobliżu rozgrzanego grilla. Regularnie sprawdzaj, czy wszystkie elementy mocujące są właściwie zamocowane.
Metalowe pierścienie grilla KAMADO BONO przeznaczone są do podtrzymywania struktury, dlatego ważne jest, aby wszystkie łącza były właściwie i bezpiecznie zamocowane. Należy to sprawdzić zwłaszcza po kilku pierwszych razach użytkowania. Metalowe pierścienie nie powinny być zbyt mocno dociskane, gdyż może to spowodować pęknięcie grilla. Wszystkie elementy mocujące zaleca się sprawdzać co najmniej dwa razy w roku.
Zadziwiające, jak łatwo jest upiec prawdziwą dużą pieczeń w temperaturze 330 °C – wystarczy zamknąć pokrywę grilla. Resztę zrobi za Ciebie KAMADO BONO. Podczas grillowania pokrywa powinna być zamknięta. Sprawdzając lub wyjmując danie, staraj się jak najszybciej zamknąć pokrywę KAMADO BONO, aby utrzymać stałą temperaturę. Tylko wówczas można regulować temperaturę poprzez otwory wentylacyjne. Gdy pokrywa jest szeroko rozwarta, płomień wzrasta i podnosi się temperatura pieczenia, a w takim przypadku mięso nie będzie dobrze upieczone. Poza tym należy pamiętać, że otwartego ognia nie wolno pozostawiać bez nadzoru.
Jeżeli chcesz otworzyć rozgrzanego grilla, rób to ostrożnie.
Nie wolno otwierać pokrywy nagłym ruchem. Chcąc otworzyć rozgrzanego grilla (powyżej 200 °C), należy delikatnie uchylić pokrywę, aby powietrze z zewnątrz powoli trafiało do grilla i nie spowodowało nagłego wzrostu płomienia lub przeciągu, a w związku z tym – poparzenia rąk. Nie pozwalaj dzieciom dotykać lub otwierać rozgrzanego grilla.
Gdy nie używasz grilla, zamknij go oraz górny i dolny wywietrznik powietrza. Grille KOMADO BONO należy chronić przed wilgocią i deszczem. Przykryj grill specjalnym nieprzemakalnym pokrowcem, wszystkie metalowe lub ceramiczne akcesoria umieść wewnątrz konstrukcji.
Palny płyn wsiąknie do ceramicznej powierzchni KAMADO BONO, a zawarte w nim substancje chemiczne zanieczyszczą grilla i, w dłuższej perspektywie, pogorszą smak potrawy. Do rozpalenia grilla używaj bezzapachowej, suchej podpałki w postaci stałej. Jest to najszybszy sposób rozpalenia grilla i osiągnięcia pożądanej temperatury bez zanieczyszczania substancjami chemicznymi.
Do rozpalania grilla używaj wyłącznie naturalnego węgla drzewnego oraz suchej rozpałki w postaci stałej. Przestrzegaj instrukcji rozpalania grilla. Danie upieczone na naturalnym węglu ma szczególny smak.
Początkowo nie grilluj w wysokich temperaturach.
Zbyt duży płomień może uszkodzić uszczelkę. Na pierwsze grillowania wybierz temperaturę poniżej 177 °C, wówczas uszczelka dokładnie przymocuje się do grilla KAMADO BONO. W przypadku uszkodzenia uszczelki, zamień ją na nową, przylepną, odporną na wysokie temperatury.
Dotykając gorących ceramicznych części grilla lub rozgrzanych powierzchni, chroń ręce przed poparzeniem. Pamiętaj, że rozgrzane części grilla można układać wyłącznie na ognioodpornych powierzchniach.
Węgiel przechowuj w suchym miejscu.
Wilgotny węgiel będzie się palić, jednakże jego rozpalenie wymaga większego wysiłku. Pozostały w palenisku węgiel może być wykorzystany podczas następnego grillowania; chociaż może nabrać nieco wilgoci, zwłaszcza w deszczową pogodę. W takim przypadku do węgli w palenisku należy dodać nieco suchego węgla – grill rozpali się szybciej.
Zabezpiecz grilla przed deszczem; staraj się, aby do wnętrza konstrukcji nie trafiła woda. Gdy grill nie jest używany, należy go przykryć nieprzemakalnym pokrowcem ochronnym. Grilla można używać nawet gdy pada deszcz lub śnieg, jednakże wnętrze konstrukcji należy zabezpieczyć przed wilgocią. W mroźną pogodę, woda, która trafiła do wnętrza grilla, może zamarznąć i spowodować pęknięcie ceramicznych powierzchni. Dlatego do czyszczenia wewnętrznej części grilla nie należy używać wody.
Twój grill został wyprodukowany dzięki zastosowaniu nowoczesnych technologii i materiałów, dlatego jest odporny na duże wahania temperatur i może utrzymywać pożądaną temperaturę niezależnie od warunków pogodowych. Z powodzeniem można z niego korzystać zarówno w okresie wiosenno-letnim, jak i w zimie. Jednakże po użyciu należy zabezpieczyć wnętrze grilla, aby nie dostała się do niego wilgoć, woda lub śnieg. Jeżeli zaś do grilla KAMADO BONO przedostała się wilgoć, należy na sucho wytrzeć wnętrze, następnie włożyć niedużą ilość węgla i stopniowo rozgrzewać grilla do temperatury 170–175 °C.
Ruszt należy oczyścić z tłuszczu i resztek jedzenia, usunąć popiół. Upewnij się, czy wszystkie elementy grilla są czyste i suche. Wyczyść palenisko i kratkę.
Jeżeli nie będziesz używać grilla przez dłuższy okres, nakryj go specjalnym pokrowcem; co jakiś czas sprawdzaj, czy do wnętrza KOMADO BONO nie trafiła wilgoć lub skropliny. Bambusowe półki przechowuj w suchym pomieszczeniu, co pozwoli zabezpieczyć je przed pleśnią. Po okresie zimowym, gdy grill nie był używany, zaleca się rozpalić niedużą ilość węgla i powoli rozgrzewać grilla do temperatury 170–175 °C, aby usunąć wilgoć, popiół i resztki jedzenia.
Kiedy używasz węgla drzewnego, grill przez długi czas może utrzymywać pożądaną temperaturę. Zawsze używaj naturalnego węgla drzewnego wysokiej jakości. Często węgiel i brykiety węgla produkowane są z odpadów drewna, domieszek chemicznych, produktów ropopochodnych i innych materiałów nie nadających do grillowania. Taki węgiel zostawia dużo popiołu, co może doprowadzić do zanieczyszczenia paleniska, a zawarte w nim domieszki chemiczne zmieniają smak potrawy. Używając złej jakości węgla, trudniej jest utrzymać stałą temperaturę przez dłuższy czas.
Po zakończeniu grillowania po prostu zamknij górny i dolny zawór. Płomień zgaśnie, a pozostały w palenisku węgiel można wykorzystać podczas następnego grillowania.
Grill KAMADO BONO oczyszcza się samoistnie. W przypadku mycia go wodą, do porowatych ścianek grilla wsiąknie płyn, co przy mroźnej pogodzie może prowadzić do pęknięcia. Po zakończeniu grillowania należy zamknąć pokrywę oraz oba wywietrzniki powietrza. W ten sposób resztki jedzenia i nalot spalą się i zwęglą. Przed następnym grillowaniem należy wyczyścić kratkę rusztu szczoteczką i specjalnym środkiem czyszczącym przeznaczonym do grilli KAMADO BONO.
W grillu KAMADO BONO węgiel pali się wydajnie bez Twojej pomocy. Grill jest tak zaprojektowany, by węgiel mógł rozpalić się równomiernie, dlatego po rozpaleniu nie warto go ruszać. Oryginalna kratka na węgiel jest tak zaprojektowana, by strumień powietrza pomagał utrzymywać wybraną temperaturę.
Metalowe pierścienie KAMADO BONO służą do podtrzymywania pokrywy, dlatego ważne jest, aby wszystkie łącza były właściwie i bezpiecznie zamocowane. W początkowej fazie użytkowania grilla należy szczególnie sprawdzić łączenia. Później zaleca się sprawdzanie wszystkich elementów mocujących co najmniej dwa razy w roku.
Jeżeli dolny wywietrznik powietrza i siatka ochronna były wyjmowane i chcesz je ponownie umieścić, początkowo ustaw siatkę na dwie pętle znajdujące się po lewej stronie. Następnie wstaw wywietrznik w ten sposób, by wisiał nad siatką (nie za nią), i zawieś go na pętli po prawej stronie. Aby usunąć popiół z grilla, należy po prostu przesunąć siatkę w prawo. Nie należy jej wyjmować. Podczas używania grilla siatka zawsze powinna być na swoim miejscu, przesunięta w lewo. Wywietrznik powietrza kontroluje strumień powietrza, natomiast siatka ochronna przeznaczona jest do zabezpieczania przed iskrami. Pamiętaj o ryzyku skaleczenia się o ostre metalowe detale. Nie dotykaj ich, gdy grill jest rozgrzany.
Otwarty płomień stwarza zagrożenie dla ludzi i środowiska. Należy przestrzegać określonych w przepisach ochrony przeciwpożarowej wymagań dotyczących odległości od budynków i innych łatwopalnych obiektów. Nie wolno zostawiać bez nadzoru rozpalonego i otwartego grilla. Wypadający gorący popiół może spowodować pożar obiektów znajdujących się w pobliżu grilla. Używaj grilla w odpowiedniej odległości od łatwopalnych materiałów, np. suchych liści, drewnianych powierzchni itp. Używając grilla na wycieczce, wybierz odpowiednie miejsce do grillowania. Szczególną ostrożność należy zachować podczas suszy oraz w okresach zwiększonego zagrożenia pożarowego. Nie przesuwaj rozgrzanego grilla. Nie pozwalaj dzieciom bawić się w pobliżu rozpalonego grilla. Podczas grillowania nie zostawiaj otwartego grilla bez nadzoru, zwłaszcza gdy wieje silny wiatr.
Przy silnym wietrze wzrasta zagrożenie pożaru, gdyż podmuch wiatru może unosić popiół i węgle. Bardzo silny wiatr może też urwać pokrywę grilla. Wszystko to może spowodować pożar. W takich warunkach pogodowych należy używać grilla bardzo ostrożnie.
Grill ten przeznaczony jest do użytku na zewnątrz, w miejscach, gdzie jest odpowiednia wentylacja. Nigdy nie używaj grilla w zamkniętej przestrzeni lub w pojeździe. Zabrania się rozpalania grilla w strefie magazynowej, gdzie mogą być składowane łatwopalne materiały, a także w pobliżu takiej strefy.
Po zakończeniu grillowania, zawsze należy zamknąć oba wywietrzniki powietrza. W ten sposób przerywamy dopływ powietrza powodując zgaszenie żaru i ostygnięcie grilla KAMADO BONO.
Użytkownik jest odpowiedzialny za bezpieczne korzystanie z grilla i przestrzeganie środków bezpieczeństwa.
Dowolne zmiany w konstrukcji mogą spowodować uszkodzenia lub skaleczenia, a w takich przypadkach gwarancja traci ważność.
Grill KAMADO BONO jest bardzo bezpieczny. Używając go zgodnie z przeznaczeniem, stosując się do środków bezpieczeństwa, możesz używać go bardzo długo.