Każdy z nas lubi czas spędzony na podwórku, przy luźnych pogawędkach z przyjaciółmi, zwłaszcza, gdy w powietrzu unosi się kuszący aromat grillowanych potraw. Jedzenie przygotowane w grillu KAMADO BONO zawsze jest soczyste i pachnące. Poza tym KAMADO BONO to wyjątkowy grill – wielofunkcyjny i wygodny w użytku. Oto kilka sposobów na grillowanie z KAMADO BONO.
Najprostszy i najczęściej stosowany sposób grillowania to przygotowywanie potraw na otwartym ogniu. Jego zaletą jest to, że mięso jest dobrze podpieczone, a soczysty stek otoczony jest chrupiacą skórką.
Sposób ten świetnie nadaje się do grillowania delikatnego mięsa bez kości, o grubości do 5 cm, np. steków, mielonego mięsa, piersi z kurczaka, hamburgerów i kebabów.
Grillować można również filety z ryby, warzywa oraz inne potrawy. Używając naszego grilla możesz delektować się hiszpańską paelią oraz daniami chińskimi przygotowanymi na otwartym ogniu.
Grill KAMADO BONO skonstruowany jest bardzo pomysłowo, jedzenie zapieka się pod pokrywą, poza tym samodzielnie można regulować temperaturę za pomocą wywietrzników powietrza.
Wszyscy wiemy, jak trudno jest upiec większe kawałki mięsa; zawsze mamy wątpliwości czy mięso wewnątrz jest jeszcze surowe, czy już się upiekło. Funkcja pośredniego grillowania i zapiekania jest doskonała do dużych partii drobiu i mięsa, ponieważ ich przygotowywanie wymaga więcej czasu. Do takiego grillowania wybierz grubsze kawałki mięsa (grubości 5 cm i więcej) lub mięso z kością, np. kurczaka. Zanim całość zostanie upieczona, górna warstwa pokryje się chrupiącą skórką.
Przy powolnym grillowaniu, pomiędzy rusztem a węglem należy położyć deflektor ciepła zabezpieczający danie przed otwartym ogniem. Mięso zapieka się dzięki nagrzanemu strumieniowi powietrza i ciepłu, które utrzymują ścianki i pokrywa grilla KAMADO BONO. Wcale nie musisz stać przy grillu przez kilka godzin. Wystarczy wybrać odpowiednią stałą temperaturę, która długo się utrzymuje; węgle będą żarzyć się powoli- nie musisz ich stale pilnować i dokładać do paleniska.
KAMADO BONO ucieszy nie tylko miłośników soczystego czy chrupiącego mięsa. Na grillu można również upiec chleb, ciasto, pyszne ciasteczka, bardzo lubianą przez dzieci pizzę, placki lub bułeczki. KAMADO BONO może świetnie zastąpić tradycyjny murowany piec, dzięki temu, że długo utrzymuje stałą temperaturę, pozwala ją regulować oraz jest wyposażony w specjalne dodatki do pieczenia,
np. kamień do pieczenia pizzy. Wszystko to pozwala na delektowanie się chlebem i innymi wypiekami. W czasie pieczenia wilgoć z chleba czy pizzy wsiąka w kamień do pieczenia. W ten sposób skórka chleba staje się chrupiąca, co nie zawsze nam się udaje podczas pieczenia w piekarniku lub w zwykłym grillu.
Dobrych wędzonych produktów jest w sklepach coraz mniej. Czasami wręcz tęsknimy za pachnącą dymem rybą czy szynką. Na szczęście to wszystko można przyrządzić w grillu KAMADO BONO! Proces wędzenia trwa kilka godzin, ale po skosztowaniu potraw przygotowanych w ten sposób, na pewno przyznasz, że warto było czekać. Wynikiem takiego długiego procesu jest soczyste, łatwo oddzielające się od kości mięso- delikatne i aromatyczne, pachnące dymem i drewnem, o niepowtarzalnym smaku. Na grillu KAMADO BONO można wędzić nie tylko czerwone mięso; twoi goście będą mile zaskoczeni smakiem wędzonej ryby, indyka, sera czy warzyw.
Z przygotowanych w ten sposób produktów można wykreować przeróżne niepowtarzalne zakąski i dania główne. Temperatura wędzenia waha się do 107 do 135 °C. Aby móc cieszyć się smakiem swoich wędzonych produktów, wystarczy nauczyć się ustawiania pożądanej temperatury za pomocą wywietrzników powietrza, całą zaś pracę wykona KAMADO BONO. Pamiętaj, że ten grill długo utrzymuje stałą temperaturę i nie wymaga ciągłej uwagi. Specjalna płyta do pieczenia, zabezpieczająca produkt przed otwartym ogniem, przepuszcza tylko ciepło i dym potrzebny do wędzenia. Poza tym, taki sposób przygotowywania jedzenia nie wymaga obracania produktu.